KULTURLADEN
ET VÆLD AF MULIGHEDER
-
Du er her:
-
Hjem
-
Forårets Foredrag 2023 - Dybe boringer i Grønland
Forårets Foredrag 2023 - Dybe boringer i Grønland
- Arrangement:
- Forårets Foredrag 2023 - Dybe boringer i Grønland
- Dato:
-
Tir, 28. February 2023, 19:00 - 21:00
-
Kategori:
-
Foredragsrække
- Opretted af:
-
Mogens Olesen
Beskrivelse
Hvad Grønlands indlandsis lærer os - livestreaming fra Aarhus Universitet
Bliv klogere på, hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, skovafbrænding, vulkanudbrud M.M. I historisk tid. De dybeste boringer i mere end 100.000 år gammel is giver viden om, hvor meget havspejlet kan stige i fremtiden.
Hør om hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, klimaændringer, skovafbrænding, vulkanudbrud, industrialisering m.m. i historisk og forhistorisk tid. Via boringerne trækker forskerne søjler af is op, såkaldte iskerner. Disse iskerner viser fx at Indlandsisen har mistet masse de seneste tyve år som en reaktion på den globale opvarmning der er sket. Denne afsmeltning har bidraget til at det globale havspejl er steget. Hvor meget vil havspejlet mon stige i fremtiden? Det giver de dybeste boringer, der når flere kilometer ned i lag af is der er mere end 100.000 år gamle, en idé om. De dybeste boringer i Indlandsisen finder fx is fra den sidste mellemistid, dvs. fra 130.000 til 115.000 år siden, kaldet Eem-tiden. Dengang var der 5 C varmere over Grønland end i dag, og smeltning af Indlandsisen i Eem-tiden bidrog med 2 m til den tids stigning af havspejlet. På trods af den store afsmeltning lå der stadig en stor iskappe over Grønland i hele Eem-tiden. Vi kan lære af Eem-tiden da den er en vigtig analog til det klima vi vil få over Grønland allerede i år 2100.
Om forelæseren:
Dorthe Dahl-Jensen er professor på Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet
og har desuden en stilling som Canada Excellence Research Chair ved University of Manitoba, Canada, hvor hun forsker i arktisk is, ferskvands betydning for det marine liv i havet og klimaforandringer. Hun er en højt respekteret forsker på globalt niveau. Hun har modtaget adskillige ordener og medaljer for sine forskningsresultater, som er bredt anerkendt og har været offentliggjort i førende videnskabelige tidsskrifter. Hun har modtaget en række prestigefyldte bevillinger både i Danmark og i udlandet.
Dorthe Dahl-Jensen har taget initiativ til og stået i spidsen for flere store internationale projekter med udboring, prøvetagning og fortolkning af data fra iskerner, og hendes forskning har ændret grundlæggende ved vores opfattelse af klimasystemet.
Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Foredraget er en del af serien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab", som er foredrag der livestreames fra Søauditorierne, Aarhus Universitet. Her har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Der er fri entré til foredragene. Man kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.
Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet, og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.